Słodki świat, czyli o pszczołach i miodzie

Od tysięcy lat pszczoły pełnią kluczową rolę w systemie ekologicznym. Jako małe stworzenia budzą szerokie zainteresowanie wśród ludzi i przyciągają słodkim miodem. O biologii rodziny pszczelej, pracowitości, cennych produktach spożywczych i leczniczych wytwarzanych z miodu opowiedział ks. dr Tomasz Gałuszka, gość 128. Studni Kulturalnej Jasielskiego Domu Kultury.

Ks. Tomasz Gałuszka z pszczelarstwem związany jest od najmłodszych lat.

Pogórzańska Pasieka Rodziny Gałuszka to pasieka wielopokoleniowa. Nie znam niestety dokładnej daty jej utworzenia. Wiem z zapisu w kronice, że w 1860 roku mój prapradziadek Antoni Wojaczyński przybył do Sieklówki jako kierownik nowo powstałej Szkoły Ludowej przywożąc ze sobą pasiekę. Od tego czasu bez przerwy pasieka przekazywana jest z pokolenia na pokolenie – podkreślił prezes Pogórzańskiego Związku Pszczelarzy w Jaśle.

Uczestnicy spotkania z wielkim zainteresowaniem słuchali opowieści o pracy pszczelarza, życiu i zwyczajach pszczół.

Pszczoły to nie tylko miód i inne produkty, ale to przede wszystkim zapylacze roślin. Bez pszczelich produktów człowiek potrafiłby żyć, ale bez pszczół jako zapylaczy, życie stałoby się wręcz niemożliwe mówił ks. Gałuszka.

Gość 128. Studni Kulturalnej JDK podkreślił, że pszczoły oprócz słodkiego przysmaku jakim jest miód, wytwarzają inne zdrowe specyfiki.

-Należą do nich mleczko pszczele, propolis, pierzga, pyłek kwiatowy, wosk pszczeli. Zdrowotnym działaniem pochodzącym od pszczół jest także powietrze ulowe, które bardzo dobrze wpływa na życie i zdrowie człowieka – zaznaczył ks. Tomasz.

Po wysłuchaniu prelekcji, ze stoiska Pogórzańskiej Pasieki Rodziny Gałuszków każdy mógł nabyć coś słodkiego dla siebie i swoich bliskich.

Spotkanie odbyło się 9 lutego br. w Jasielskim Domu Kultury.

Oficjalnym partnerem motoryzacyjnym wydarzenia było Auto Podlasie Toyota Jasło.

nj