Święto winiarzy dobiegło końca

Drugi dzień Międzynarodowych Dni Wina w Jaśle (25 sierpnia) upłynął pod znakiem znakomitych produktów regionalnych, wina, sera i występów artystycznych młodych wykonawców Jasielskiego Domu Kultury. W południe w jasielskiej Kolegiacie p.w. Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Jaśle, odbyła się msza w intencji winiarzy, po której barwny korowód przeszedł na rynek.

Wydarzeniu towarzyszył Festiwal Karpackiego Sera, a wystawcy prezentowali przybyłym różne rodzaje tego przysmaku. Każdy mógł spróbować swoich sił w robieniu sera podpuszczkowego. Odbył się też panel dyskusyjny pod nazwą: „Produkty lokalne – sery i wino jako wizytówka kulinarna regionu”. Czas umilał występ Kapeli Ludowej „Trzcinicoki”, która prezentowała bogactwo regionalnych przyśpiewek. Niedzielne upalne popołudnie upłynęło również przy Letniej Scenie Muzycznej. Wystąpili młodzi adepci sztuki wokalnej, zdobywcy wielu nagród na przeglądach i konkursach ogólnopolskich, jak i regionalnych: Natasza Litwa, Laura Gondek, Aleksandra Wietecha, Onofrio Della Medaglia, Mikołaj Majda, Karolina Polak i Eliza Mlicka, podopieczni Ewy Grzebień, instruktora śpiewu JDK. Publiczność zgromadzona na jasielskim rynku wysłuchała kompozycji m.in. Jeremiego Przybory i Jerzego Wasowskiego, Agnieszki Osieckiej, Konstantego Ildefonsa Gałczyńskiego, Zbigniewa Wodeckiego, Duke’a Ellingtona, Renato Carosone’a, Bena Platta, Astora Piazzolla, Carlosa Gardela oraz grup The Zutons i Skaldowie. Przybyli nagrodzili młodych artystów zasłużonymi brawami. Wieczorem wystąpił zespół MellowTone Project. Formacja wystąpiła w składzie: Wojtek Nowicki – piano; Marek Konieczny – gitara, bas; Tomasz Nosal – perkusja.

Muzycy podczas ponad godzinnego koncertu wykonali znane i lubiane kompozycje, m.in. „Fly Me To The Moon”; „Blue Bossa Home”; All Of Me”; „Straight No Chaser”; „La Samba”; „Black Orpheis” czy „Isn’t She Lovely”. Koncert w jazzowym klimacie zakończył tegoroczne Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle.

W tym roku udała nam się pogoda, dziękuję za tak liczne przybycie. Była okazja do spróbowania rożnych produktów spożywczych i oczywiście serów, i wina. Od kilku lat trzymamy ten poziom, gościmy około 40 winiarzy i myślę, że go utrzymamy – podkreślił Leszek Szczęch, prezes Jasielskiego Stowarzyszenia Winiarzy „Vinum pro kultura”.

Bartosz Wilczyński, enolog i znawca serów, współtwórca Radia Kulinarnego, podkreślił zależność łączącą sery i wina.

Ser do wina, a wino do sera. Gościli w Jaśle prawdziwi sztukmistrze serowarscy. Ja się bardzo cieszę, że mieli państwo możliwość kosztowania świetnych serów z Podkarpacia i Świętokrzyskiego. I to byli serowarzy z taka samą pasją jak winiarze. Winiarze w kooperacji z serowarami będą współpracować. To dobry prognostyk na przyszłość – podkreślił Bartosz Wilczyński.

Organizatorzy wydarzenia: Miasto Jasło, Jasielski Dom Kultury oraz Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy – Vunum Pro Cultura. Partnerzy wydarzenia: Województwo Podkarpackie, Stowarzyszenie Somelierów Polskich, Muzeum Regionalne w Jaśle, Ser jest Ser, Drukarnia RS Druk, Eurowin spółka z o.o., Iwoniczanka. Patronat medialny: Czas Wina, Enoportal.pl, Nasze winnice, Radio Polskie Wino.pl, magazyn Ferment, magazyn Food service, Eat Polska, Trybuszon, Radio Kulinarne, Przegląd gastronomiczny, Vinisfera.pl

pch

logo jasielskiego domu kultury

Otrzymuj informacje o nowościach!

Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco. My nie spamujemy! Zapoznaj się z klauzulą RODO.